
Het brouwerijlaboratorium staat borg voor de kwaliteit.
We zijn er ons niet altijd van bewust, maar NostalGIE-bieren maken vergt een uiterst nauwgezette en voortdurende inzet van het team van het departement kwaliteit van onze brouwerij.
Ingrediënten van de allerbeste kwaliteit
De Kwaliteitsdienst is in de eerste plaats belast met de kontrole van de grondstoffen die nodig zijn om de NostalGIE-bieren te brouwen. Mout, hop, water, …. Elk bestanddeel moet voldoen aan een uiterst nauwkeurig lastenboek. Om er zeker van te zijn dat deze aan de vereisten beantwoorden, onderwerpen we alle grondstoffen in een laboratorium aan een analyse.
Strenge analyse van de produktie
Vervolgens speelt de kwaliteitsdienst van onze brouwerij een beslissende rol tijdens het eigenlijke produktieproces van de NostalGIE-bieren. Zowel tijdens het brouwen zelf als tijdens het bottelen of het overpompen in de vaten neemt het men stalen en kontroleert men verschillende technische parameters zoals de bitterheid, troebelheid, zuurgraad, gist, enz. Ieder bier van NostalGIE heeft zijn eigen kenmerken die we kontroleren met behulp van specifieke toestellen en instrumenten zoals thermometers en densimeters.
Bier is geen wijn
In de wijnwereld kan de konsument ermee leven en begrijpt hij dat elke jaargang een wat verschillende smaak of uitzicht heeft, maar bij bier ligt dat anders: de bierliefhebber wil keer op keer hetzelfde brouwsel kunnen drinken. Maar net zoals bij druiven zijn ook de aard en de eigenschappen van de ingrediënten die bij het brouwen van NostalGIE-bieren worden verwerkt, niet altijd identiek. Zo kan de zon de smaak van hop of van gemoute gerst beïnvloeden. Voor elk van onze bieren bestaat er dus een basisrecept dat we bij ieder brouwsel moeten aanpassen naargelang de resultaten van de analyse van de parameters in het labo.